Wanneer we ergens op een feestje moeten draaien weten we dat vaak ruim van tevoren. Wat je vaak bij drive-in shows ziet is het neerzetten van PA, licht etc. USB-stickje of laptop aan, liedjes draaien, na afloop je spullen naar huis brengen en that’s it.

Toch niet zo makkelijk als je zou denken..

Toen we begonnen hebben we er eigenlijk zelf ook zo over nagedacht. Maar in de praktijk werkt dat toch compleet anders. Je kijkt altijd naar de doelgroep waar je gaat draaien. Zijn het voornamelijk oudere mensen, zijn het jongeren of misschien wel gemixt? Dat is belangrijk om te weten. Want zeg nou zelf; Dancing Queen van ABBA draaien op een feestje waar de oudste 23 is gaat niet werken. Wij van JTJ stemmen dus altijd onze muziek af op de doelgroep. Hoe ziet dat er dan uit? We hebben een grote database met nummers. Afhankelijk van de doelgroep ben je dus de leukste plaatjes aan het uitkiezen. Dat kost soms weleens wat avondjes werk. Je probeert je in te lezen in de avond en nummers te kiezen waarop iedereen ‘uit z’n plaat gaat’. Maar je moet een avond ook opbouwen, daar probeer je ook rekening mee te houden. Wij gaan dus altijd wel een stapje verder dan ‘even de laptop aansluiten en nummers aanklikken’.

Op de avond zelf

Je kan niet alleen muziek draaien die je zelf leuk vindt. Dat hebben we uit eerdere ervaringen al meegemaakt. Daarom stem je ook nog eens op de avond zelf af. Je kijkt naar de mensen, hoe is de sfeer. Dat is misschien nog wel het moeilijkste van dit vak. Je muziek afstemmen op de sfeer. Als de sfeer er dan uiteindelijk in zit gaat het absoluut een stuk makkelijker.

DJ, draai deze effe, ik wil deze horen, heb je dit nummer?!

Verzoekjes; altijd op ingaan als DJ zou je zeggen! Dat verwacht je publiek of het individu in kwestie ook. Maar moet je dat altijd ook doen? Als je het mij vraagt; NEE! Wanneer we een house set aan het draaien zijn en er komt tussendoor een verzoekje Nederlandstalig hoef je dat absoluut niet gelijk te doen. Natuurlijk probeer je er wel gehoor aan te geven en we doen dat dan altijd later wanneer we bijvoorbeeld Nederlandstalig gaan draaien. En het geheel is belangrijker dan 1 persoon natuurlijk; iedereen moet het naar zijn zin hebben. Dus verzoekjes; bij ons altijd welkom! Al moet het wel in de avond passen.

Tillen, kabels uit de knoop

Na afloop van een avond bouw je het geluid, licht en alles af. We doen dit gelukkig met 3 man en dat scheelt al vaak. Het afbouwen is vaak in 30 minuten gedaan. Daarna worden de spullen weer uitgeladen. Vergeet niet dat je op zo een avond dus eerst de spullen ophaalt, moet opbouwen. Die verschrikkelijke kabels uit de knoop moet halen, draaien, geluid regelen, na afloop afbouwen en weer lossen. Al met al kost dat veel tijd. Dat is het minst leuke van dit vak. Maar goed, dat beetje tillen is goed voor de gezondheid zeggen we dan maar!

Conclusie?

Er komt echt wel iets meer bij kijken dan wat plaatjes draaien via de laptop. Wanneer je een ons boekt doen we er echt alles aan om jou feestje tot een succes te maken en we zitten dan ook graag wat avondjes om je muziek perfect te regelen. Hopelijk is jullie wat duidelijker geworden betreft de voorbereiding van een optreden. Heb je vragen, vrijblijvend informeren? Neem gerust contact met ons op.